Upptäck de unika fördelarna med målarkurser och konstutbildningar online och på distans

Kursformen är avgörande för om din målarkurs och konstutbildning ska bidra till din konstnärliga utveckling.
Oct 3 / Peter Sköld


Dela artikeln med dina vänner!

Alla kursformat har sina för -och nackdelar. Efter att ha handlett konstnärer i över 20 år och undervisat inom många olika kursformer, så har det blivit tydligt att målarkurser och konstutbildningar online och på distans har väldigt stora och unika fördelar för dig som kursdeltagare.

Först och främst är det ju oerhört praktiskt med onlinekurser och distanskurser eftersom du som kursdeltagare får en total frihet när och var du arbetar med kursen. Du kan bo var som helst i världen och ändå ha möjlighet att kunna gå en specifik målarkurs eller en konstutbildning som passar dig allra bäst.

Och du har heller inga fasta tider du behöver anpassa dig till. Det här är något jag har noterat hos väldigt många kursdeltagare, att det ofta kan vara svårt att få ut maximalt av en målarkurs eftersom man hela tiden måste kompromissa med arbetstiden, där jobb, familj och barn alltid behöver gå före, och att det blir svårt att planera sin egen tid med perioder av sjuka barn, osv.

Därför blir just målarkurser online eller på distans ett väldigt bra alternativ, som har helt unika fördelar. Du slipper att passa fasta tider, och du slipper restiden till och från kursen, och du kan jobba med kursen precis när det passar just dig i din vardag.

Det är ju också det här som gör kursformen så effektiv! Du arbetar med kursen när du har tid och känner dig fokuserad. Vilket också bidrar till att du inspireras och utvecklas med hjälp av kursen. Istället för att din målarkurs skapar stress och dåligt samvete för att du känner att du inte har tillräckligt med tid och har svårt att fokusera.

ArtistLab erbjuder både onlinekurser och distanskurser, men vad är egentligen skillnaden?

Handledningsprogrammet - Individuell handledning i alla delar av ditt konstnärskap är en distansutbildning. Här får du en omfattande personlig handledning digitalt, och mellan handledningsträffarna får du också löpande handledning via mejl.

Basprogrammet – Utveckla ett eget konstnärligt tema och en egen stil, och Fortsättningskursen - Problemlösning i ditt konstnärliga arbete, är båda onlinekurser. Här får du under 12 månader access till ett mycket omfattande kursmaterial med övningar. Här kan du i lugn och ro arbeta med kursen, helt i din egen takt och hela tiden ha möjligheten att gå tillbaka i kursmaterialet för att repetera och jobba vidare på vissa moment.

Det här online-formatet gör det också möjligt för mig som kursarrangör att kunna formulera ett mer omfattande och komplett kursinnehåll, där jag metodiskt och pedagogiskt kan beskriva hur alla kunskaper och metoder hänger ihop, och fungerar tillsammans.

I en kurs med endast personlig handledning, eller undervisning i grupp, skulle det vara helt omöjligt för mig som kursarrangör att ge en sådan komplett och systematisk bild av det konstnärliga arbetet. Och det skulle också vara omöjligt för dig som kursdeltagare att komma ihåg allt som sägs, eller att hinna med att anteckna allt.  

Fler skäl till att målarkurser online och på distans har unika fördelar

Självklart är det oerhört stimulerande och trevligt att gå målarkurser på plats tillsammans med andra konstnärer. Det finns ett stort värde i att få träffa andra konstnärer där man får inspiration och motivation av varandra, och där man också lär sig av varandra.

Men det finns också nackdelar, som att man faktiskt blir distraherad av att hela tiden vara en del av en stor grupp. Där det alltid finns en massa praktiska och sociala inslag som kan störa ens koncentration i arbetet.

Och på samma gång som man kan bli inspirerad och få uppslag för hur man själv vill jobba med sin konst, så kan man i en grupp samtidigt också lättare förlora sin egen röst. Man kan få det svårare fokusera och koncentrera sig i sitt eget arbete, och lyssna på sig själv. Det är ju en vågskål med både för -och nackdelar, där det som är positivt ibland också kan bli till något negativt.

Exakt hur man balanserar den här vågskålen kan se olika ut, dels för att vi ju alla är olika i våra personligheter. Vissa passar det väldigt bra att ingå i en stor och färgstark grupp konstnärer, och för andra kan det vara mindre bra, för att man lätt slutar lyssna på sig själv. Just för att man faktiskt gillar gruppen och all input man får.

Ibland känner man sig själv ganska bra och vet hur man fungerar i de här sammanhangen, men min erfarenhet är att man ibland faktiskt inte själv vet vad som passar en. Det är väldigt lätt att man gillar idén om att ingå i en stor och myllrande grupp av konstnärer, och tänker att det är så en målarkurs måste vara, och att man måste anpassa sig.

Alla dem här olika faktorerna som påverkas av utformningen på målarkurser, och hur bra man tar till sig och kan lära sig kursens innehåll, är något som också förändras över tid och beror på var man befinner sig i sin konstnärliga utveckling.

Är man alldeles i början av sin utveckling och ska lära sig all teknik och grunderna, så passar det väldigt bra med undervisning i grupp, där alla jobbar med ungefär samma uppgifter och ska lära sig samma saker. Och där man samtidigt också har möjligheten att få ingå i en större grupp med massor av input. Det ger en värdefulla erfarenheter och kunskaper som man behöver för att kunna utvecklas som konstnär. Men därefter behöver man också lyssna på sig själv och sina behov och önskemål, för att kunna utforma sitt konstnärskap på ett sätt som passar just en själv.

När man befinner sig i en fas där man inte längre ska lära sig generella tekniska kunskaper, utan istället behöver fokusera på att utveckla en egen konstnärlig stil och uttryck, så handlar det konstnärliga arbetet uteslutande om ett eget fokuserat arbete, där man behöver lyssna på sig själv och fokusera på sin egen arbetsprocess. Därför blir målarkurser i grupp då snarare ett stort hinder i det arbetet och står i vägen för din utveckling, där gruppen istället distraherar och gör arbetet onödigt besvärligt.

Men det är vanligt att man ändå fastnar i den här kursformen, och tänker att man måste lära sig att gilla den, eller att det bara är så en riktig konstutbildning ser ut. Efter att ha handlett konstnärer under mer än 20 år, så är det väldigt tydligt att det är just här som det ofta blir fel, och att det är just här som de flesta fastnar i sin konstnärliga utveckling.

Som du märker finns det många skäl till att börja fundera över just formen på din målarkurs eller på din konstutbildning. Den styr och påverkar dina förutsättningar att kunna fortsätta utvecklas i din konst, mer än man tror.

Det är alltså själva formen på målarkursen och på konstutbildningen som i väldigt hög grad styr värdet på kursen. Alltså hur målarkursen faktiskt bidrar till att du ska lära dig nya saker, så att du effektivt och fokuserat kan fortsätta att utveckla din konst och ditt konstnärskap, på ett sätt som är anpassat efter just Dig. Och som gör att du också trivs och känner dig stimulerad i ditt arbete.

Det är därför ingen tillfällighet att jag har utformat flera unika målarkurser och konstutbildningar online och på distans, som också fungerar som ett perfekt komplement om man redan har gått andra målarkurser, men behöver ytterligare kunskaper och handledning för att komma vidare i sin konst, och inte fastna i sin utveckling.

Våra målarkurser och konstutbildningar online och på distans har också blivit mycket populära och uppskattade. Det är tydligt att det passar väldigt många konstnärer rent praktiskt, men det är också tydligt hur effektiv kursformen varit för deras utveckling.